Groentensaus zonder pakjes en zakjes

Groentensaus zonder pakjes en zakjes

Laatst postte ik een recept voor champignonsaus . Dat was een groot succes en meteen kwam toen het verzoek of ik ook een groentensausje wilde maken zonder pakjes en zakjes. Natuurlijk wil ik dat maar wij eten niet zo heel vaak sausjes 😉 Afgelopen vrijdagavond kwam ik de dame die me de vraag gesteld had per ongeluk tegen in een donker steegje en vroeg ze het me nog een keer. Bij deze dus, op speciaal verzoek… Het groentesausje. Zeer geliefd bij veel Urkers voor bij de bloemkool, broccoli en eigenlijk alle groene groentes 😉

Wat heb je nodig:

  • 20 gram boter
  • volle eetlepel bloem
  • 1 theelepel uipoeder/granulaat
  • 1 eetlepel verse of gedroogde bieslook
  • 1 theelepel mosterdpoeder
  • 250 ml melk
  • zout en nootmuskaat naar smaak

Hoe maak je het?

Zoals je ziet moet je wel even naar de supermarkt, het mosterdpoeder vond ik bij de appie en het uipoeder bij de afdeling turkse kruiden in de supermarkt. Vind je nou geen uipoeder kan je ook wat gedroogde knoflook nemen maar dan zou ik wel iets minder gebruiken.

‘The Mr’ was zeer enthousiast over dit sausje en wil deze er in houden maar volgens mij komt dat omdat hij niet van kerrie houdt en ik graag kerriesaus over de bloemkool mik 😉

Smelt de boter in een sauspannetje tot het begint te schuimen, doe dan de eetlepel bloem en de kruiden erbij. Laat even bakken tot je ziet dat je bloem begint te garen. Het begint dan een beetje aan de pan te plakken… Giet er dan in een keer alle melk bij en roer met een garde tot alle klontjes opgelost zijn. Blijf roeren tot het aan de kook komt en laat dan nog een minuut of 5 op laag vuur koken tot het een gebonden saus is.

Maak nog een beetje op smaak met wat zout en nootmuskaat en je groentesausje is klaar!

Ik hoop dat de dame die er naar vroeg enthousiast is over dit sausje, wij vonden hem in ieder geval goed geslaagd 😉

Eet smakelijk!

5 gedachten over “Groentensaus zonder pakjes en zakjes

  1. Mosterd poeder. Te vervangen door mosterd of geeft dat toch net een andere smaak? Is iets wat ik niet in huis heb en het zonde vind om te kopen en dan maar 1x te gebruiken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: