Tomatensaus a la Bonsje

Tomatensaus a la Bonsje

In de bijna 5 jaar dat ik nu stiefmoeder mag zijn, heb ik verschillende eetfases van mijn prinsesjes meegemaakt. Van ‘ik lust alleen pannenkoeken’ tot ‘ik wil zo graag een keer mosselen eten’ . Pastasaus met groenten was in het begin een ‘no go’ dingetje 😉 Aangezien ‘de papa’ en ik toch wel behoefte hebben aan een beetje groenten, rust aan tafel en geen gemekker over wat toch dat ene rode stukje op je bord is, heb ik een saus bedacht zonder discussiepuntjes. Boordevol groente en zonder ‘vieze stukjes’. Nog steeds is dit een succesnummer in de weekends dat mijn dametjes er zijn 🙂 Nou vond ik gister dus nog een pond tomaten in mijn fruitschaal die niet meer helemaal mooi waren.Ideaal voor een lekkere pastasaus dus. Vandaar dat we gister spaghetti gingen eten 😉 De tomaten heb ik doorgesneden, en in de oven op 75 graden een paar uur laten drogen. Door het drogen krijg je een heerlijk intense tomatensmaak.(zo heb je geen blikjes puree meer nodig) In de tussentijd ben ik gezellig koffie wezen drinken bij een vriendin 🙂

DSC_0818a

Wat heb je nodig:

  • 300 gram gehakt
  • 1 pot gedroogde tomaten  (ik heb ze zelf gedroogd maar ik denk dat niet iedereen daar zin in heeft)
  • 1 blik gepelde tomaten
  • 1 groot glas rode wijn (de rest van de fles is voor jezelf 😉 )
  • 3 tenen knoflook (geperst)
  • 3 flinke uien
  • 1 grote winterpeen (geraspt)
  • 1 eetlepel italiaanse kruiden
  • olijfolie
  • peper en zout

hoe maak je het?

Begin vooral lekker op tijd! Deze saus heeft veel tijd nodig om lekker op smaak te komen, en zodat alle ‘vieze stukjes’ verdwijnen 😉 Een paar uur pruttelen is geen enkel probleem. Een voordeel is dat zodra de saus staat te pruttelen, jij lekker kan doen waar je zin in hebt. Ga eens lekker in bad of lees een spannend boek 🙂

Zet een grote braadpan (zo’n ouderwetse) op hoog vuur. Doe een drupje olijfolie in de pan en bak het gehakt rul. Kruid dit met royaal peper en zout en de italiaanse kruiden. Wees niet bang om kleur aan het gehakt te krijgen, dit zorgt alleen maar voor meer smaak. Bak het dus lekker bruin! Geef het wat tijd 😉

Snij in de tussentijd de uien heel fijn en bak samen de knoflook en het gehakt tot ze glazig zijn en het lekker begint te geuren. Doe de geraspte winterpeen er nu ook bij. Het maakt niet uit dat het allemaal wat aan de bodem van de pan gaat zitten….dit is allemaal smaak!

Giet nu het glas rode wijn erbij en roer alle aanbaksel los van de bodem van je pan! laat even inkoken tot de wijn verdampt is. In de tussentijd kan je mooi je gedroogde tomaten met het blik gepelde tomaten, pureren in de blender of met de staafmixer.Vul het blik van de tomaten met water en voeg dat toe aan je tomatenmassa.

Schenk de gepureerde tomaten bij je gehakt-groentenmengsel in de pan en laat aan de kook komen. Nu doe je de deksel op de pan en zet je het vuur laag! Laat lekker koken tot het tijd is om de pasta of rijst te koken.

Terwijl je de pasta kookt, haal je de deksel van de tomatensaus. Zet het vuur iets hoger en laat inkoken tot de gewenste dikte. Proef even en breng op smaak met peper en zout, voeg eventueel nog een klein schepje suiker toe als je het te zuur vind.

Deze hoeveelheden zijn bij ons genoeg voor 2 volwassenen, een puberkind en 2 kleinere dametjes.

Eet smakelijk!

2 gedachten over “Tomatensaus a la Bonsje

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: