Urk

Urk

Laatst schreef ik op verzoek een gastblogje voor een website voor en door Urkers. http://www.villagemoms.nl/village-guests/identiteitscrisis/

Met een grote grijns, een flinke pot zout en wat zelfspot heb ik dit blogje geschreven, ik kreeg ook hele leuke reacties. Maar via Instagram kwam ik een reactie tegen van iemand, waar ik eigenlijk een beetje om moest lachen. Haar woorden? “Je bent een echte vreemde, niks van Urk willen weten maar er wel de kasten leegvreten.” Eerlijk is eerlijk, ik heb online al eerder rottig commentaar van deze vrouw gehad die ik dus echt niet persoonlijk ken. Vroeger zou ik me dat dus enorm aangetrokken hebben en nu besloot ik er maar om te lachen.

Want ik ben er uit! Na de beruchte column van Elfie Tromp, schreef ik haar een brief Lieve Elfie. Jammer genoeg kreeg ik geen reactie van Elfie, daar had ik stiekem toch wel op gehoopt. Maar het gevoel wat de woorden van Elfie bij mij teweeg bracht, was het gevoel van saamhorigheid, kom niet aan mijn volk! Ik werd boos, verdrietig en hoewel ik op social media meestal niet reageer. Omdat het algehele niveau van intelligentie online, tranen trekkend is. Ik moest deze blog schrijven en de Urkers pikten het massaal op 🙂

Trots op hun Urk, trots op mijn Urk.

Want ik mag dan wel niet op Urk wonen, mijn hart heeft me duidelijk gemaakt dat ik een Urker ben! Geboren en getogen, in hart en nieren. Trots op het dialect, de schoonheid van het dorp en het ‘ons gevoel’.

En dat over de kasten leegvreten?

Ik zie het toch ietsje anders, ik kom er namelijk mijn zuurverdiende geld uitgeven. Ik steun de Urker ondernemers, omdat op het wonderschone dorp gewoon alles net ietsje beter is dan in de stad.

Bij de appie word ik standaard begroet door Jacob met de woorden “daar hebben we de allerknapste!” en hey…hoe lekker voelt dat! Iedereen kent me daar en service is er standaard met een glimlach en een praatje. Ik kom er mensen tegen die met me willen praten over mijn blog, over hoe ze herkenning vinden in mijn verhalen. Een vrouw die 30 jaar geleden een depressie had en zich toen zo onbegrepen heeft gevoeld. Die wenste dat mijn blog er toen was geweest, dat er toen meer mensen open waren geweest. En weet je? Daarvoor doe ik het! Voor dat stukje verbinding, dat doorbreken van taboes. Ja, ik deel mijn ziel en zaligheid met de wereld, ja er word over gekletst, maar ik raak ook de personen die ik wil raken!

Bij de bakker op Urk is het brood het lekkerst, de saucijzenbroodjes het best gevuld en niks kan tippen aan taart van Urk. Ik betaal daar met liefde om de kast leeg te vreten, oftewel…mijn eigen kast te vullen en al mijn ‘vreemde’ familie en vrienden te verwennen met een goed stuk taart!

Bij Maxima snack, scoor ik op vrijdag de lekkerste turkse pizza, frietjes en Jan snapt wat dubbel mayo betekent. De Kombuis heeft de lekkerste frikandel speciaal en je denkt nooit maar dan ook echt nooit ‘Was dit alles?’ Want we zijn niet zuinig. Ook voor luxe restaurants kan je prima naar Urk, restaurant De Boet verwend je met tongstrelende gerechten van hoog culinair niveau met bijpassende wijn, bier of whiskey. Het is niet alleen kibbeling wat de klok slaat op Urk 😉

Als plussize (dikkertje) kan ik hier in heel Emmeloord geen kleding vinden die een beetje leuk is. Ja we hebben de M&S, hartstikke leuk maar zodra je langer dan 1,70 bent, heb je daar niks meer te zoeken. Mouwen te kort, broeken te kort, verkeerde pasvorm en het is het gewoon net niet. Op Urk kan ik bij 3 winkels gewoon terecht voor de leukste outfits in mijn maat. Bij Every Woman heb ik vorige week 3 sets kunnen kopen waar ik blij van werd. De service was fantastisch, alle tijd werd er voor mij genomen en er was alle begrip voor mijn onzekerheid. Ik had namelijk al geen kleding gekocht sinds ver voor mijn zwangerschap. Al die leuke merken die ik normaal alleen online kan vinden, hingen er in de winkel. Bij La Boutique net zo, gewoon voor elke pasvorm kleding te vinden, bij Effen Kieken ben ik niet eens beland want mijn geld was op 😉 Maar, zo maar 3 winkels op Urk waar ik de kasten leeg kan trekken. (Ik betaal overigens gewoon hoor)

Borsten met de buitensporig grote cupmaat 95 K? Altijd online moeten shoppen omdat er geen normale bh te vinden is? Man, kom eens een dagje naar Urk! Bij Bella’s Body Fashion kan je te kust en te keur vinden in die maat. Zelfs nog wel groter ook, en wat niet in de winkel is, dat regelen ze voor je! Bikini’s, badpakken, pyama’s, panties, Bandelettes, slipjes die niet van je buik naar beneden rollen, comfy pyama’s en bankhangkleding…Ze hebben het! En alles in alle pasvormen, gewoon op dat kleine dorpje.

Voor mijn plussize echtgenoot is het een drama om kleding te vinden, hier in de stad en eigenlijk in bijna alle grotere steden zijn geen grote maten winkels voor mannen te vinden. Maar op Urk kan hij terecht bij de Twiede Boet, bij Brouwers Mannenmode en jammer genoeg stopt het 3xl winkeltje. Maar, zomaar 3 leuke winkels op dat kleine dorp waar wij ‘vreemden’ de kast leeg kunnen trekken.

En weet je, ik die niet meer terug wou naar Urk…ik begin te twijfelen! We kunnen gaan dromen over droomhuizen, wie weet staat dat droomhuis op Urk?

Nee, ik ben geen vreemde die de kasten op Urk leeg komt vreten! Ik ben een Urker die buiten Urk woont, misschien een beetje vreemd is maar zoals mijn psycholoog me al vroeg: Wat is normaal en wie is normaal? Want iedereen is uiteindelijk een beetje vreemd 😉

Bonsje

Eén gedachte over “Urk

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: