Lieve Elfie

Lieve Elfie

Lieve Elfie,

Mag ik je zo noemen? We kennen elkaar natuurlijk niet maar ik bewonderde je al een tijdje, om eerlijk te zijn was je een groot voorbeeld voor me! Ja, ik was een beetje een fangirl. Je scherpe pen, rake humor en je talent om te schrijven, al die dingen wil ik ook graag hebben. Schrijven is namelijk ook mijn passie.

Maar vorige week heb je me zo teleurgesteld, mijn girlcrush was in een keer voorbij. In plaats daarvan kwam een zure smaak en lichte walging.

Ik kom van Urk, het eiland wat jij terug wil geven aan de zee, het eiland wat al lang geen eiland meer is maar waar de mensen volgens jou allemaal seks met elkaar als familie hebben en we allemaal aan de drank en drugs zijn.

Nou ben ik zelf ook niet geheel onbevooroordeeld over Urk, dat zal menig Urker je kunnen vertellen. Als je een paar van mijn blogs zou lezen, zou je het zelf kunnen zien.

Ik heb een tijdje gewacht om dit te schrijven, ik was namelijk oprecht verdrietig en teleurgesteld in jou, mijn girlcrush. En ik heb besloten dat ik niet met iemand wil praten als ik heel hoog in de emotie zit, omdat je dan nare dingen kan zeggen. Zo hebben we wel gezien op social media en ook gehoord in jou column.

Vol verwachting ging ik kijken en luisteren, ik dacht nog ‘wat ziet ze er weer cool uit’ met je zwarte blouse, mooie broche en stoere petje. Vervolgens brak je mijn hart.

Want inderdaad, laten we het vooral geen racisme noemen. Het gebeurde op Urk is walgelijk, het is iets wat ook niet typerend is voor Urk, het dorp waar ik ben opgegroeid. Laten we het een uit de hand gelopen ruzie tussen 2 testosteronbommetjes noemen. Een uit de hand gelopen ruzie waar veel ramptoeristen een mooi slaatje uit hebben geslagen, eindelijk wat te doen op saai Urk. Dat is vaak de motivatie namelijk.

Maar als we het dan toch geen racisme noemen? Hoe noemen we het als jij Nederlandse tieners, witte doorgesnoven, inteeltburgers noemt? Geen racisme?

Jij mag dat zeggen volgens jou want het is waar…

Dat klopt, Urk was vroeger een eiland. Inteelt is daar een logisch gevolg van, op een eiland is niet veel vers bloed om mee te trouwen. Inmiddels is heel Urk al lang geen eiland meer en is het ook geen logisch gevolg meer dat er geen vers bloed is om je zo gezond mogelijk mee voort te planten. De vader van mijn baby komt namelijk uit Harderwijk, waar ze overigens ook gerookte paling hebben.

Per ongeluk ken ik een paar mensen met de ziekte van Buchen. Hardwerkende mensen die goed meedraaien in de maatschappij, mensen die niet om deze aandoening hebben gevraagd en er ook zeker een ander leven door hebben dan ze graag zouden willen. Jij lieve Elfie, jij schopte die mensen heel hard onderuit. Terwijl ze het nodig hebben om gezien te worden, om hun talenten erkend te zien, hun mooie karakters…Niet als het in jouw ogen walgelijke gevolg van inteelt.

Maar wat me nog het meest zeer doet is dat je de dijken door wilt steken bij Urk, Urkers moeten daar om lachen. Zij zitten namelijk hoog en droog op hun eiland, ver boven de zeespiegel.

Maar ik, ik woon in de Noordoostpolder net als een groot deel van mijn familie en vrienden. Mijn baby van 10 maanden, waar ik 10 jaar op heb gewacht, mijn 3 mooie stiefdochters, mijn ouders….  Heel Flevoland wens jij de verdrinkingsdood toe, vanuit journalistieke vrijheid mag jij dit gewoon op de landelijke radio zeggen. Maar lieve Elfie…ben je de watersnoodramp in Zeeland vergeten? De overstromingen in New Orleans? Het verdriet, de doden, de absolute wanhoop. Ben je vergeten dat we na Hitler zeiden ‘dit nooit meer!’

Want wat jij wenst onder journalistieke vrijheid is genocide…niet meer en niet minder.

Oh ja, overigens kom ik niet uit een lager ontwikkeld gezin waar ik het met mijn vader deed….Ik kom uit een keurig gezin. Mijn vader is leraar en heeft dagelijks te maken met die losgeslagen pubers die dit hele drama hebben veroorzaakt. Mijn moeder is diëtiste en samen zijn zij al 40 jaar getrouwd. Mijn 3 zusjes hebben een goede baan, leuke partners en lieve kinderen. Eigenlijk zijn wij het typisch Urker gezin…een gezin waar met liefde en respect met elkaar word omgegaan. Waar we met zijn allen bijdragen aan een mooie samenleving en waar iedereen welkom is om te zijn wie hij of zij is. Ondanks afkomst, geloof, gender, kleur of intelligentie….

Jammer lieve Elfie, dat ik zo mijn vertrouwen in jou moest verliezen…Ik hoop oprecht dat jij leert dat liefde meer zal verbinden dan deze hatelijke woorden.

Ik wens je liefde, geluk en veel wijsheid en ja, ik heb gezien waar je voor uitgescholden bent op social media. Mijn haren gingen er van overeind staan, net als de jouwe waarschijnlijk. Maar Elfie, geloof me….dat is niet typisch Urkers. Net als racisme niet typisch Urkers is maar een probleem in heel Nederland. Net als dat heel Urk geen junk is maar er zeker wel junks zijn…overigens net als de rest van Nederland….Eigenlijk verschilt Urk niet zoveel van de rest van Nederland.

Bonsje

Eén gedachte over “Lieve Elfie

Reageren is niet mogelijk.

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: