vogelvrij op social media

vogelvrij op social media

Ik ben heel zichtbaar op social media en op internet, dat is mijn eigen keuze maar geeft dat mensen ook het recht om mijn foto’s en verhalen te delen zonder dat aan mij te vragen?

De laatste tijd heb ik een steeds terugkerende irritatie, als ik ergens kom hoor ik terug wat ik op social media heb gepost wat door anderen door verteld word. Nou kan je natuurlijk zeggen “ja, maar je post het zelf op social media, je zet het zelf op internet. Dan kan iedereen er mee aan de haal.” Maar is dat nou ook zo?

Dat heb ik dus even uitgezocht!

Op alles wat ik op social media deel rust auteursrecht en elke foto van mijn hand is mijn intellectueel eigendom. Wat ik op mijn social media plaats mag dus niet zomaar gebruikt, gedeeld of afgedrukt worden zonder mijn toestemming.

Geld dat ook voor het sociale praatje over wat ik op social media deel? Nee, maar we hebben dan wel te maken met verschillende normen en waarden…Ik zou nooit kletsen over wat jij op je social media deelt! Als ik daar iets van vind, reageer ik onder jou post. Bijna altijd positief want…als ik niets aardigs te zeggen heb kan ik beter mijn mond houden en doorscrollen. Dat zijn mijn normen en waarden, ik probeer altijd lief te zijn want van lief zijn word de wereld een beetje mooier.

Maar wat nou als ik zie dat mijn foto’s afgedrukt worden en cadeau worden gedaan? Het is vast heel lief bedoeld, maar het mag niet. De foto is van mij en het is dus aan mij om te besluiten of deze cadeau word gegeven… Als ik hier werk van zou maken heb ik het recht aan mijn kant en kan ik een grote schadevergoeding eisen en ook krijgen.

Als je mij toestemming vraagt om mijn foto’s en verhalen te delen en je krijgt dat, blijf ik nog steeds eigenaar van mijn content. Mijn naam moet dus altijd vermeld worden, met een link naar het adres waar je de foto vandaan hebt gehaald. Anders kan ik nog wel eens boos worden en er werk van maken…het is tenslotte mijn eigendom!

Dus….maakt het feit dat ik zichtbaar ben op internet dat je met mijn verhaal aan de haal mag gaan? Niet in alle gevallen dus, het roddelen/kletsen kan ik niet tegengaan. Er zijn nou eenmaal mensen met andere normen en waarden en ik ben heel open. Deel ik echt alles op het wereldwijde web? Echt niet 😉 Jullie weten eigenlijk niks meer of minder van mij dan wat ik wil delen.

Maakt het feit dat ik zichtbaar ben mij jullie eigendom? Nee…ik ben van mij en mijn verhaal blijft van mij. Als ik dingen deel weet ik dat er mensen zijn die het lezen als een ‘mooi verhaaltje’….juist voor die mensen schrijf ik eigenlijk niet 😉 Wat ik zoek is verbinding en gelukkig vind ik dat ook door het schrijven.

Neemt niet weg dat ik regelmatig ontiegelijk geirriteerd ben door het feit dat mensen dom over me lopen te kletsen om maar wat te vertellen te hebben. Of als mensen mijn foto’s gebruiken zonder dat even aan me te vragen… Kom op, waar is het fatsoen gebleven om van mijn bezit af te blijven?

Bonsje.

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: