#metoo

#metoo

Ik heb lang getwijfeld of ik dit blog moest schrijven, juist omdat het zo’n veelbesproken onderwerp is. Maar ik heb besloten dat ik ook mijn zegje wil doen over de hele #metoo beweging.

Toen we er bij de 20 weken echo achterkwamen dat ik in verwachting was van een dochter schrok ik wel even. Ik had enorm gehoopt op een zoon… Niet omdat ik geen meisje wil maar omdat bijna elke vrouw in haar leven te maken krijgt met een vorm van seksueel geweld en seksueel ontoelaatbaar gedrag. Ik weet dat ik haar daar niet tegen zal kunnen beschermen al wil ik dat nog zo graag, het enige wat ik kan doen is haar weerbaar maken.

Want ik heb in mijn leven ook meer dan genoeg seksueel geweld en seksueel ontoelaatbaar gedrag mee moeten maken. Ik heb het hier niet graag over omdat het zijn sporen heeft nagelaten. Zo erg zelfs dat ik liever had gehoord dat er een jochie in mijn buik groeide.

Van de week had ik het er over met mijn fysiotherapeut, over de zaak #kavanaugh, de man die nu opperrechter in Amerika zou moeten worden en word geconfronteerd met zijn jonge, onbezonnen en dronken pubergedrag. Want zo word het goedgepraat…altijd!

Ze kunnen er niks aan doen want…dat meisje kleedde zich uitdagend, ze waren dronken, we zijn toch allemaal jong geweest, ach joh… een geintje moet kunnen. Wat ze niet beseffen, is dat vrouwen al honderden jaren bang zijn!

Bang om zich uitdagend te kleden, om hun seksualiteit te tonen, bang om te vriendschappelijk te zijn tegen een man, bang om in het donker alleen over straat te gaan… Een heksen jacht word het genoemd, de hele #metoo beweging. Maar ik denk dat het goed is! Laat mannen maar eens na gaan denken over hun gedrag. Want zou jij willen dat een andere kerel jou vrouw, je moeder of je dochter zo zou behandelen? Dan zou de wereld te klein zijn en moet er wraak komen.

Want het is niet grappig om in je billen te worden geknepen, het is niet okee om een vrouw te vragen of haar borsten echt zijn en zo ja of je dan even mag voelen?

Tuurlijk word er soms wat overdreven gereageerd, mijn eerste reactie op het nieuws over #kavanaugh was ook ‘joh, stel je niet zo aan. Jullie waren jong en dronken en die dingen gebeuren.’ Maar toen dacht ik aan mezelf, hoe ik het vond toen ik jong en dronken was en die jongens die jong en dronken naar mijn billen grepen, opmerkingen maakten over mijn borsten en hoe er tegen me aan werd gereden in een donkere kroeg.

Het is een afschuwelijk gevoel om slachtoffer te zijn van de misplaatste humor van een man, een man die over het algemeen sterker is en waar je als vrouw weinig tegen kan beginnen. Want helemaal als ze dronken zijn verliezen ze alle grenzen uit het oog, de keren dat ik iemand aansprak dat ik dit echt niet okee vond, liepen vaak uit op agressieve situaties waarin ik me nog onveiliger voelde.

Het was niet okee van die puberjongens om op straat naar mij te roepen dat ik mezelf bevredigde met bananen, ik was 12 en was me totaal niet bewust van mijn seksualiteit. Was me überhaupt nog niet bewust van seksualiteit in het algemeen.

Het was niet okee van de persoon die mijn telefoonnummer gaf aan een slecht nederlands sprekende man die me midden in de nacht belde voor seks.

Het was niet okee van de getrouwde man die me zijn zaad aanbood omdat ik een niet vervulde kinderwens had.

Het was niet okee van de getrouwde man die me in de kroeg een wc hokje in duwde en zijn tong in mijn mond propte en me aanrandde.

Het was niet okee van de mafkees die me telefonisch lastig viel met zijn gehijg.

Het was niet okee van de mannen (ja, het waren er meerdere) die me een voorstel deden voor een ‘beetje spanning, daar hoeft niemand iets vanaf te weten’.

Het was niet okee van alle idioten die me foto’s stuurden van hun blote piemel.

Het was niet okee van de dronken idioot in de kroeg om me weken lang seksueel te belagen en te bedreigen, om tegen me aan te rijden met de opmerking dat zijn lul zo slap als gekookte spaghetti van mij bleef. De hulp die ik vroeg van de uitbater van de kroeg werd niet gegeven en het werd weggelachen. Toen deze zelfde persoon me bij mijn vagina greep heb ik gezegd dat het voorbij was. Ik deed aangifte…

Dat is me niet in dank afgenomen, ik werd bedreigd door familie en vrienden en kon zelfs de kroeg niet meer in. Want ik zou degene zijn die hem had uitgedaagd, door mijn uitdagende, sletterige kleding. Nu was ik nooit zo sletterig gekleed want mijn moeder was altijd heel bewust van mijn kleding, zodra er ook een beetje decollete zichtbaar was moest ik iets anders aantrekken 😉 Het mondde er op uit dat ik niet meer veilig over straat kon, omdat ik voor mezelf op was gekomen en iemand liet zien dat het niet okee was om een vrouw zo te behandelen. Nog steeds ben ik bang voor deze man, die inmiddels zelf vader is van dochters. De bedreigingen waren destijds behoorlijk serieus en ik hoop hem nooit op straat tegen te komen…hij heeft me toen namelijk beloofd dat hij dan gas zou geven!

Vrouwen zijn bang, omdat ze niet gehoord worden, niet geloofd en zelfs afgeraden word om aangifte te doen…want dat geeft alleen maar een hoop gedoe en de daders worden zelden gepakt en gestraft. Hoe triest is dit?!

Hoe triest is het dat een bekende persoon als Youp er een grap van maakt, dat vrouwen niet zo moeten zeiken…

Nu zijn de mannen eens bang, bang om gepakt te worden voor gedrag wat ze bij hun eigen vrouw, moeder en dochter niet zouden accepteren. Ik ben blij, ze worden zich zo bewust van seksueel ontoelaatbaar gedrag. Ze gaan eens nadenken over wat wel en niet kan. Dat een laag uitgesneden truitje geen uitnodiging is om iemand aan te raken en een strakke broek gewoon een mode item is en geen vraag of ze je billen even willen bevoelen. Ik hoop dat ze goed bang blijven, want al die jaren waren mannen machtiger en sterker dan vrouwen.

#metoo gaf ons een stem, we worden gehoord en serieus genomen, we krijgen een beetje macht en zelfbeschikkingrecht terug 🙂

En natuurlijk zijn er vrouwen genoeg die mannen in de billen knijpen, dat zou dan grappig moeten zijn… Het is niet grappig, het is grensoverschrijdend gedrag. Je hebt geen toestemming om iemand aan te raken, doe het dan ook niet. Ook van vrouwen is dit ordinair seksueel geweld. Ook ik heb wel eens iemand in de billen geknepen…sorry! Ik besefte later pas dat het niet okee is, ook niet voor een vrouw.

Ik ben blij met de #metoo beweging, hopelijk kan mijn dochter later in een veilige wereld rondlopen. Een wereld waarin mannen hebben geleerd dat vrouwen geen lustobject zijn. Dat vrouwen nee mogen zeggen en dat hun lichaam verboden terrein is. Al loopt ze in haar blote kont…je blijft van mijn meisje af!

En mannen, bouwvakkers en alles wat fluit naar een vrouw op straat…dat vind ik geen seksueel grensoverschrijdend gedrag 😉 Je kan ook een beetje doorslaan in de hype….

Bonsje.

Reageren is niet mogelijk.
%d bloggers liken dit: