Salade van gepofte en gegrilde biet met vijgen en tomaten met gebakken halloumi
Hebben jullie al eens geprobeerd om verse bieten te poffen in de oven? Dat is zo ontzettend lekker! Het natuurlijke zoet van de biet word zo extra benadrukt. Bieten zijn supergezond! Ze geven je meer energie, ontgiften de lever en werken zuiverend op je bloed, ook bevatten ze superveel ijzer! Ik kocht mooie gekleurde bietjes bij mijn groentejuwelier die ook nog eens prachtige dikke verse vijgen in de kraam had staan. Daar moet je dan natuurlijk wel iets bijzonder lekkers mee maken 😉 In Duitsland nam ik halloumi kaas mee, dat is hier ook gewoon bij de jumbo en de appie te krijgen hoor 😉 Maar daar is het net iets goedkoper en omdat wij er nogal verslaafd aan zijn neem ik daar altijd extra veel mee. Halloumi is een harde cypriotische geitenkaas die je kan bakken. De smaak houdt een beetje het midden tussen feta en mozzarella, als je het bakt krijgt het een heerlijk krokant korstje en word de binnenkant wat zachter maar het smelt niet. Heerlijk in combinatie met de zoete biet en de zachte vijgen met frisse tomaatjes. Dit is wel een wat prijziger gerechtje want natuurlijk zijn vijgen niet heel goedkoop en de honingtomaatjes die ik kocht ook niet. Maar zo af en toe mag ik best eens uit de band springen 😉
Wat heb je nodig voor 2 personen:
- 2 grote bieten in de kleur die je lekker vind, ik had nu gele
- 1 takje tijm
- 1 teen knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- grof zeezout
- zwarte peper
- 3 dikke verse vijgen
- 200 gram gemengde tomaten (ik had gele en honingtomaatjes maar snoeptomaatjes zijn ook heerlijk)
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 1 eetlepel honing
- pakje halloumi (250 gram)
Hoe maak je het?
Om de bieten te poffen heb je wel wat tijd nodig, daarom doe ik dat een dag eerder of ik begin lekker op tijd. Ze staan 2 uur in de oven om gaar te worden, hou daar dus rekening mee in je tijdsplanning.
Was de bieten, maak een grote zak van aluminiumfolie en stop daar de bieten in met de olijfolie, een gekneusde teen knoflook, de tijm en wat grof zout. Vouw het aluminiumfolie stevig dicht zodat er niets uit kan lopen en stop dit pakket in een hete oven van 180 graden hete lucht. Pof voor ongeveer 2 uur en laat daarna in de folie wat afkoelen.
Als de bieten handelbaar zijn kan je het schilletje afpellen en de bieten in stukken snijden. De tijm en de knoflook gebruik je niet meer, die hebben hun werk wel gedaan 🙂
Meng de stukken biet met de in parten gesneden tomaten en de in parten gesneden vijgen. Hussel om met de balsamico azijn, honing, 1 eetlepel olijfolie en wat peper en zout. Leg dit allemaal in een ovenschaal en leg 20 minuten onder een hete grill (ik heb het op 200 graden gegrild).
Snij intussen de halloumi in plakken en bak deze in een licht ingevette koekenpan om en om bruin. Halloumi is het lekkerst als het net uit de pan komt en nog iets zacht is, hou hier ook rekening mee in je tijdsplanning 😉 Het is een makkelijk recept maar je moet wel even plannen 😛
Verdeel de hete groenten over 2 borden en leg de plakken gebakken kaas er op. Druppel hier nog wat van het vocht over wat achterbleef in je ovenschaal.
Eet smakelijk!