Tapasballetjes in tomatensaus met blauwe kaas
Gehaktballen, wij zijn er dol op! Juist omdat je met een gehaktbal alle kanten op kan, je kan ze in elke keuken thuisbrengen en elk land heeft wel zijn eigen smaak aan een gehaktbal. Vandaag hebben we een lekker pittig balletje in tomatensaus, gegratineerd met heerlijke blauwschimmelkaas. Zo maak je de simpele gehaktbal weer even extra speciaal.
Wat heb je nodig voor 4 personen:
- 500 gram rundergehakt
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel komijn
- flinke snuf cayennepeper of chilipeper
- 1 theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels paneermeel
- 2 eetlepels melk
- 1 flinke theelepel mosterd
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 1 blik tomatenblokjes
- halve eetlepel gedroogde oregano
- 100 gram danish bleu of een andere milde blauwe kaas
- zout en peper
Hoe maak je het?
Hak 1 ui en 1 teen knoflook heel fijn en meng dat met het gehakt, het paneermeel en de melk. Kruid dit mengsel met een theelepel zout, de komijn, het paprikapoeder, de mosterd en de cayennepeper. Meng het goed door tot je een goed geknede massa hebt en laat het vervolgens een uurtje in de koelkast staan.
Draai kleine balletjes van het gehakt en bak deze in een ruime pan in olijfolie om en om bruin.
Snij intussen de andere ui heel fijn en pers de resterende 2 teentjes knoflook bak dit mee met de balletjes tot de ui glazig is. Voeg dan de tomatenblokjes toe met de oregano en maak de saus op smaak met peper en zout. Laat op laag vuur een half uurtje sudderen.
Dan doe je de balletjes met saus over in een ovenschaal. Verkruimel de blauwe kaas over de balletjes en schuif even onder een hete gril (180 graden is heet genoeg) tot de kaas gesmolten is en een klein korstje krijgt.
Dit is heerlijk om met een salade te eten en gebakken aardappeltjes maar het zal het ook goed doen op een feestje, dan kan je natuurlijk wat meer mensen blij maken dan 4 personen 😉
Eet smakelijk!
2 gedachten over “Tapasballetjes in tomatensaus met blauwe kaas”
Het klinkt heerlijk en ziet er zalig uit. Alleen blauw schimmelkaas. Dat heb ik nooit op.
Lijkt me heerlijk, perfect voor een vrijdagavondje!