Snijboontjes met zoete aardappel en lekkere gehaktballetjes
Ik vind weinig dingen zo lekker als een goede gehaktbal! Omdat ik niet met pakjes en zakjes werk, smaken mijn ballen nooit hetzelfde. Deze was wel heel erg lekker en zo simpel dat ik eindelijk een receptje voor gehaktballen met jullie kan delen 😉 Erbij een lekkere roerbakschotel met snijbonen. Vroeger kende ik snijbonen alleen als van die rare dunne reepjes die een beetje scherp in je mond waren en altijd net te gaar. Je kocht ze in kleine zakjes bij de groenteboer en ze waren altijd al gesneden. Toen ik wat ouder was ontdekte ik dat snijbonen gewoon lange platte bonen zijn, die je prima in grotere stukken kan snijden. Nu vind ik snijboontjes heerlijk, botermals,lichtzoet en supersnel klaar. Prima in combinatie met de lekkere zoete aardappel en niet te gaar! Woensdag gehakt dag 🙂
Voor 4 personen heb je nodig:
- 500 gram rundergehakt
- 1 grote ui
- 1 teen knoflook
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel komijnpoeder
- 1 theelepel milde sambal
- 2 eetlepels soyasaus
- 100 ml melk
- in hetzelfde maatcupje 100 ml paneermeel
Voor de groentjes
- 400 gram snijbonen
- 1 rode paprika
- 1 bakje champignons
- 600 gram zoete aardappel
- 1 teen knoflook
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel ketjap (zoet)
- 100 ml water
- 2 eetlepels olie om in te bakken
Hoe maak je het?
Ik vind het lekker om het gehakt goed op smaak te hebben en laat dit dus bij voorkeur na het kneden en kruiden een uurtje in de koelkast staan.
Snij de ui en de knoflook super fijn, haal het liefst nog even de staafmixer erdoorheen. Meng hier het gehakt met de kruiden, de melk en het paneermeel door en kneed tot het een goede samenhangende massa is. Als je gehakt te losjes mengt zal je bal altijd uit elkaar vallen, veel mensen lossen dit op met een ei maar als je goed kneed is dit dus niet nodig. Zet het gehakt terug in de koelkast om weer stevig te worden.
Na een uurtje draai je ballen van je gehaktmengsel, jij mag zelf bepalen of je 4 grote of 8 kleinere wil. Ik vind het handiger om kleinere ballen te draaien, ze zijn zo sneller gaar en als je per ongeluk een bal over hebt kan die lekker op een boterham 😉
Laat een braadpan op middelhoog vuur warm worden en bak je ballen om en om bruin. Ikzelf gebruik hiervoor geen boter, gehakt bevat vet genoeg. Blus af met wat water en laat de ballen met het deksel op de pan gaar worden. Draai ze wel regelmatig even om, zo garen ze beter 🙂
Voor de snijboontjes roerbak schotel snij je alle groenten in grote stukken. Schil wel even je zoete aardappel, want hoewel je de schil kan eten… ik vind hem niet zo lekker 😉
Verhit een wok op hoog vuur en bak eerst de zoete aardappel in de olie stevig aan. Pers hier over je teentje knoflook en roer dit lekker mee. De champignons wil je wat kleur geven dus deze mogen als eerste je pan in na de aardappel. Als deze kleur hebben doe je de paprika en de snijbonen erbij. Strooi het paprikapoeder er over en bak even stevig aan. Doe nu het water erbij en laat dit onder regelmatig omscheppen verdampen, de boontjes zullen zo beter gaar worden en niet aanbranden. Maak de boel op smaak met de ketjap en schep lekker je bord vol met gezonde, lekkere groentjes.
Eet smakelijk!