Herfstige appel-kruimelmuffins
Voor het verjaardagsfeestje van afgelopen zaterdag had ik ook een minder zoete keuze gemaakt. Veel mensen houden niet van superzoet en daarvoor wil ik natuurlijk ook iets lekkers hebben 🙂 Voor deze muffin raakte ik ontzettend geïnspireerd door het kijken naar 24Kitchen 😉 Martha Stewart stond daar met haar koninklijke waardigheid muffins met kruimels te bakken… Maar het werd pas echt interessant toen ik daar ineens een van mijn heldinnen zag! The lovely miss Dahl… ik ben al een beetje verliefd op haar sinds mijn pubertijd toen ze furore maakte als plus size model. Ze is de kleindochter van de wereldberoemde schrijver Roald Dahl en ze is bloedmooi met een engelachtige schoonheid. Als volle dame deed ze de modewereld op haar grondvesten schudden. Daarna besloot ze dat ze er genoeg van had, viel af tot maatje 34 en begon haar cariére als model gewoon opnieuw! Ze trouwde met een van Engelands beroemdste zangers en verdween uit de spotlights om ineens met een kookboek uit te komen 🙂 Nu zag ik mooie Sophie een appelcrumble bakken met toffeesaus en ik zat kwijlend op de bank! Voor deze muffins heb ik dus van beide dames wat gejat en een stukje Bonsje toegevoegd 😉 Ik moet zeggen, dat ik zelf deze muffin wel heel goed gelukt vind….
Voor 12 stuks
Wat heb je nodig:
- 300 gram bloem
- 100 gram suiker
- 2 eieren
- 175 ml slagroom
- 100 gram boter gesmolten
- 1 volle theelepel bakpoeder
- 4 harde appels zoals goudreinet
- 50 gram roomboter
- 100 gram bruine basterdsuiker
- rasp en sap van 1 citroen
- 75 gram havermout
- 75 gram bloem
- 75 gram roomboter
- 75 gram witte suiker
Hoe maak je het?
Zoals je ziet, het is een hele lijst… Ik ben een beetje logisch begonnen en heb als eerste de ingrediënten voor het muffinbeslag genoemd, daarna de toffee-appeltjes en als laatste het kruimeldeeg. Dat is namelijk ook de volgorde waarin alles het muffinpapiertje in gaat 😉
Maar je begint als eerste met de toffee appeltjes!
Schil hiervoor de appels en snij deze in blokjes van ongeveer 1 vierkante centimeter groot. Laat in een koekepan de 50 gram roomboter smelten en doe hier de bruine basterdsuiker bij. Zodra dit een caramelachtige saus word roer je er het rasp en het sap van de citroen door. Laat zachtjes koken en doe de appeltjes erbij tot ze een beetje zacht beginnen te worden. Zet het vuur uit en laat dit even afkoelen.
Voor het muffinbeslag heb je geen drukte nodig. Muffinbeslag is het best als het een beetje rommelig is 😉 Dus meng je eerst de droge ingrediënten met elkaar, daarna de natte en dit breng je samen in een schaal en roer je met een pollepel tot een beslag. Klontjes mogen in dit geval 🙂 Dus 300 gram bloem, 100 gram suiker en 1 volle theelepel bakpoeder mengen. Dan de eieren, slagroom en gesmolten boter mengen. De hele handel in een kom bij elkaar brengen en klaar is Bonsje of Jet 😉
Voor het kruimeldeeg heb ik de keukenmachine gebruikt, heb je deze niet doe het dan lekker met de hand. Daarvoor meng je de bloem, havermout en suiker met elkaar en wrijf je de roomboter (koud) er met je vingers doorheen tot je kruimels hebt. Doe je het in de keukenmachine, dan mik je daar gewoon alles in en laat je het draaien tot een kruimelig deeg.
Nu ga je de oven voor verwarmen op 180 graden.
Begin met het bouwen van je muffins. Zet een muffinvorm klaar en doe daar muffinpapiertjes in.
Doe in elk papiertje eerst 1 eetlepel muffinbeslag, daarbovenop schep je een lekker beetje van de appeltjes met wat toffeesaus en dit top je af met je kruimels 🙂
Zet in het midden van de oven op een rooster en bak in ongeveer 35 á 40 minuten gaar en goudbruin.
Eet smakelijk! Ze zijn trouwens nog lekkerder met een klodder lobbig geslagen slagroom 😉
2 gedachten over “Herfstige appel-kruimelmuffins”
Zeker doen lieve Jonna!
Aaaah!! Wat een heerlijk recept. Heb nog een zak appels liggen. Misschien maar eens opbakken vanavond in deze muffins.