Pulled pork van de barbecue
Zoals beloofd, vandaag het recept van de pulled pork 🙂 Je komt pulled pork tegenwoordig overal tegen, zelfs gevacumeerd in de supermarkt…. Daar doen wij natuurlijk niet aan mee. Wij gaan voor het echte werk! Low en slow op de barbecue, uren geduld hebben tot het vlees zo mals is dat het uit elkaar valt. Uiteraard kan je ook Pulled pork in de slowcooker maken, maar dat vind Michel niet stoer genoeg. Echte mannen spelen graag met open vuur. 😉
Hou er rekening mee dat het vlees ongeveer 30% gewicht zal verliezen. Dit kan je helpen bij het bepalen voor hoeveel mensen je pulled pork wilt bereiden en dus het inkopen van de hoeveelheid vlees. Pulled pork word over het algemeen gemaakt van de goed dooraderde stukken van het varken, zoals van de nek en de schouder.
Wat heb je nodig:
- een stuk goed dooraderd varkensvlees aan een stuk
- een rub om het vlees mee te marineren
- een glaceersaus om het vlees af te lakken en als saus na het ‘pullen’
- een barbeque met deksel
- briketten die goed heet blijven (bv. kokosbriketten)
- een beetje rookhout
- een vleesthermometer
- een enorme dosis geduld
Zo maak je het:
Begin tenminste één dag van tevoren met de voorbereidingen. Het stuk vlees moet namelijk een nachtje in de rub staan, zodat deze lekker kan intrekken.
Rub:
- 1 el zout
- 2 el bruine suiker
- 1 el olie
- 3 el zoete ketjap
- 3 el balsamico azijn
- 4 tl knoflook-paprikapoeder
- 4 tl gerookte paprikapoeder
- 4 tl paprikapoeder
- 1 tl baking soda
De eerste stap is eenvoudig. Meng alle ingrediënten van de rub door elkaar en marineer het het vlees er mee. Een makkelijke manier om het vlees te marineren is door een stevige waterdichte plastic zak te gebruiken en hier het vlees en de rub in te doen. Knoop de zak goed dicht en ‘masseer’ het vlees met de rub, zodat de rub goed verdeeld is en je zelf mooie schone handjes houdt. Wat niet vies is, hoeft niet vies te worden! 🙂
Plaats de zak met het vlees in een schaal in de koelkast en laat deze een nachtje rusten. De schaal is voor de zekerheid. Mocht er toch wat uitlekken, dan heb je geen slagveld in je koelkast.
De dag van de barbecue!
Tip: begin vroeg! De bereiding van de Pulled Pork kan oplopen tot wel 10 uur. Mijn eerdere bereidingen van Pulled Pork wisselden van 6 tot 14 uur, afhankelijk van de temperatuur van de barbecue en de buitentemperatuur.
Haal allereerst het vlees uit de koelkast en laat het even op temperatuur komen. In de tussentijd kun je mooi de barbecue voorbereiden.
Belangrijk voor ‘Low en Slow’ is dat de barbecue gedurende de gehele tijd een mooie constante temperatuur van 105 graden houdt. Hiervoor zijn verschillende methodes. Mijn eigen voorkeur heeft de ‘snake-methode’. Hierbij worden de briketten in een bepaalde manier in de barbecue gelegd, waardoor deze achter elkaar ontbranden en daardoor voor een continue temperatuur zorgen. Plaats op twee plekken op de briketten-‘snake’ wat rookhout. Dit zal gedurende het garen ontbranden en een licht rokerig smaakje aan je vlees geven.
Plaats het vlees zo op de barbecue dat het niet direct boven de briketten ligt. Het vlees wordt op deze manier ‘indirect’ gegaard. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van het vlees in de gaten te houden. Belangrijk: til de deksel gedurende het bakproces niet te vaak op. Het is verleidelijk om regelmatig even te kijken hoe mooi je vlees aan het worden is, alleen daalt de temperatuur van de barbecue iedere keer dat je de de deksel optilt. Dus dat betekent ook weer later eten 🙂
Als na een aantal uur de kerntemperatuur van het vlees 70 graden heeft bereikt, is het tijd om het vlees in te smeren met de glaceersaus.
Glaceersaus:
- 50 ml barbecuesaus
- 50 ml zoete chilisaus
- 2 eetlepel zoete ketjap
- 1 grote theelepel mosterd
- 1 eetlepel mango chutney
- 2 eetlepel bruine suiker
- sap van een halve citroen
- 150 ml cola
Meng alle ingrediënten bij elkaar in een steelpannetje en laat deze inkoken tot een stroperig sausje. De glaceersaus zal door de hitte een lekker korstje aan het vlees geven. Gebruik niet al de glaceersaus voor het lakken. Je hebt het later nog nodig.
Geniet eventjes van het verrukkelijke aanzicht en pak dan het vlees in in aluminiumfolie. Door het vlees in te pakken zal de kerntemperatuur sneller voorbij de 75 graden (de beruchte ‘zone’-temperatuur) komen.
Wanneer het vlees de kerntemperatuur van 88 graden heeft bereikt, kan het vlees van de barbecue. Laat het vlees nu een half uurtje rusten in het aluminiumfolie.
Nu ben je klaar om te pullen! (het vlees aan draadjes trekken).
Pullen kan met behulp van twee vorken, maar er zijn ook hele handige ‘klauwen’ te krijgen. Als het vlees gepulled is, meng dan het restant van je glaceersaus door het vlees.
Je Pulled Pork is nu klaar! Wij eten Pulled Pork graag op een zacht wit bolletje, samen met Amerikaanse coleslaw.
Eet smakelijk!
Bonsje & Michel
5 gedachten over “Pulled pork van de barbecue”
Gisteren gemaakt, de smaak was top maar hoe groot was jou stuk vlees? De mijne was 3,4 kg heb hem tot 86c laten garen maar hij viel nog niet echt uit elkaar. Heb jij daar een verklaring voor. Verder was het recept echt geniaal!
Hoi Arno! Ons stukje vlees was ongeveer 2,5 kilo. Het gewicht maakt overigens niet heel veel uit. De kerntemperatuur is belangrijker. 86 graden is al een nette kerntemperatuur. Voor Pulled Pork wordt 88 graden geadviseerd, maar ook ik heb hem er wel eens bij 86 graden af gehaald. En het smaakt er niet minder om. Waarom je vlees nog niet uit elkaar viel? Sjah, barbecueën is geen exacte wetenschap. Het ene stukje vlees is het andere niet. Bovendien, het heet natuurlijk niet voor niets ‘Pulled’ Pork. 😀 Goed om te horen dat de Pulled Pork in de smaak viel. Da’s uiteindelijk het belangrijkst!
Perfecte uitleg over hoe een smakelijke pulled pork te maken.Heb er zelf 0 ervaring mee,maar ik weet zeker dat als ik bovenstaande stap voor stap ga volgen het ook door mij tot een goed en smakelijk einde kan worden gebracht.
Graag gedaan! In deze post hebben we niet toegelicht hoe je de barbecue kan inrichten op de ‘snake’-methode. Hierover zijn voldoende artikelen geschreven die ik je zeker kan aanraden. Veel barbecue plezier! 🙂