Aziatische balletjes.

Aziatische balletjes.

Ik zou gehaktbrood maken met bloemkool, ik besloot alleen halverwege de dag dat ik geen zin had in bloemkool 😛 Na enig overleg met Michel bleek dat we allebei meer trek hadden in rijst met een prutje….. maar ja, dat gehakt stond al in de koelkast en ik had alleen nog uien en wat champignons in huis 🙁 Omdat ik in een wat baldadige bui was heb ik besloten dat ui ook groente is en dat het maar zo moest ;).  Lekkere gekruide balletjes met heel veel ui en een plakkerig sausje! Voor de moeilijke eters onder de kinderen…..de ui zit in het gehakt, dus geen vieze stukjes ;).

DSC_1805a

Wat heb je nodig:

  • 500 gram gehakt
  • 50 gram havermout
  • 1 ei
  • 3 flinke uien
  • 1 flinke theelepel zout
  • 1kleine eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel Thai Red Curry kruiden van Original Spices
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 flinke theelepel sambal

Voor de saus

  • 50 ml ketjap
  • 50 ml oestersaus
  • 25 ml gembersiroop
  • 250 ml kippenbouillon
  • 1 kleine eetlepel maizena

Hoe maak je het?

Omdat ik nog niet zoveel mag doen en nog geen kracht heb, heb ik mijn keukenmachine er maar weer bij gehaald 😀 Deze laat me nooit in de steek en neemt me bergen werk uit handen!

Snij de uien superfijn, ik heb ze hiervoor even laten draaien in de keukenmachine. Het was bijna puree en dat werkte in dit geval super.

Doe in een grote kom de havermout met het gehakt en de rest van de ingrediënten met de gepureerde ui. Kneed dit tot een mooi samenhangend mengsel en laat een uurtje in de koelkast terug koelen. Het is iets nattig maar dat maakt de balletjes lekker zacht.

Verwarm de oven met grill voor op 200 graden.

Neem een grote ovenschaal en vet die lichtjes in. Maak nu balletjes van het gehakt mengsel en leg die in de schaal. Doordat het gehakt wat nattig was heb ik dit gewoon met mijn ijsschep gedaan 😛 Ik hou namelijk niet zo van gedoe 😉 Schuif nu de schaal met de balletjes in de oven. Na 10 minuutjes draai je de balletjes even om en laat je ze nog een kwartiertje garen.

In de tijd dat de balletjes in de oven staan meng je alle ingrediënten voor de saus met elkaar en laat je dit even koken tot je een lekker gebonden sausje krijgt. Je kan zelfs nog wat champignons bakken als je dat lekker vind :).

Als de balletjes gaar zijn, giet je de saus eroverheen en hussel je de boel eventjes zodat alle ballen een lekker laagje krijgen.

Wij hebben het gegeten met rijst en Atjar. Maar ik denk dat zoetzure komkommer er ook ontzettend lekker bij is, ik had alleen geen komkommer meer in huis 🙁 Gelukkig staat de groenteboer vandaag weer onder mijn raam en ga ik zo lekker boodschappen doen!

Overigens zijn de hoeveelheden hier genoemd, ruim voldoende om met 4 personen van te eten 🙂

Eet smakelijk!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: