Witlofsoep met kaas en spekjes

Witlofsoep met kaas en spekjes

Mijn absolute lievelingsgroente is….Witlof! Komt mijn grote probleem, mijn grote liefde Michel lust geen…Witlof! Continu ben ik op zoek naar manieren om toch witlof te kunnen eten 🙂 met ham en kaas uit de oven eet hij het ( moet ik wel veel kaas doen ). Gecarameliseerd vind hij het te doen. In een salade, nou ja…vooruit dan maar. Maar zoals ik het echt het lekkerst vind, gekookt met kaassaus en een aardappeltje…. hij gruwelt er van! Ik ben dus maar weer eens mijn Pinterest account ingedoken en kwam daar een recept tegen van witlofsoep! Dit prikkelde mijn creativiteit en daar kwam dit soepje uit. Het smaakt naar witlof op mijn favoriete manier en het grootste succes…Michel vond het heerlijk! 🙂 Ruim baan voor de witlof 😛

DSC_1002a

Wat heb je nodig (voor een grote pan):

  • 1 kilo witlof
  • 1 grote ui
  • 1 liter kippenbouillon
  • 40 gram boter
  • 4 eetlepels bloem
  • 300 ml melk
  • 250 gram geraspte kaas
  • 150 gram gerookte spekjes
  • een eetlepel olie om de ui en witlof aan te bakken

Hoe maak je het?

Zet een grote soeppan op het vuur. Snij de ui fijn en fruit deze even aan in de olie. Als de ui staat de bakken, hak je de witlof aan stukjes. Dit hoeft niet zo precies want je pureert de soep toch, ik heb dus ook gewoon de kern laten zitten ;). Bak de witlof even mee en doe er dan de kippenbouillon bij. Laat lekker koken tot het gaar is.

Terwijl de witlof staat te koken, maak je in een andere pan een dikke roux met de kaas. Hiervoor smelt je de boter (laat het niet kleuren), doe de bloem bij de boter en roer tot je ziet dat het begint te garen (het laat dan los van je pannetje en begint wat te bakken).Doe in 1 keer alle melk erbij en roer met een garde glad, wel stevig roeren…dit is een goede workout voor je armen! Doe hier de kaas bij en laat aan de kook komen, je zal zien dat het heel dik word.

Doe de roux bij de kokende witlof en laat de soep indikken, als de soep dik genoeg is pureer je het met de staafmixer. Het word een prachtige gladde romige soep. Proef of het goed op smaak is en maak anders eventueel op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Bak de spekjes uit en giet het vet ervan af. Doe deze lekker in de soep of als je het heel mooi wil laten zijn, strooi je ze er pas op als je de soep al in de kom hebt 😛

Eet smakelijk!

 

 

Eén gedachte over “Witlofsoep met kaas en spekjes

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

%d bloggers liken dit: